Hol kapható?
Előfizetek!

A magzatszépségverseny és társai

Az egyik leggyakoribb nehézség a szülőség–internet viszonyában az, hogy a gyermekvállalást követő első (bitang nehéz) időszakban az internet szó szerint a kaput jelenti a világra. A gyerekkel otthon maradó szülők döntő többségének nem könnyű megélnie azt a változást, hogy a mozgástere leszűkül a lakásra, a külső kapcsolatrendszere pedig a védőnőre. Ilyenkor jelenthet felüdülést, hogy a […]

Az egyik leggyakoribb nehézség a szülőség–internet viszonyában az, hogy a gyermekvállalást követő első (bitang nehéz) időszakban az internet szó szerint a kaput jelenti a világra. A gyerekkel otthon maradó szülők döntő többségének nem könnyű megélnie azt a változást, hogy a mozgástere leszűkül a lakásra, a külső kapcsolatrendszere pedig a védőnőre. Ilyenkor jelenthet felüdülést, hogy a szülő online személyisége a közösségi médiában ugyanúgy részt vehet a mindennapokban, mint korábban: posztolhat, kommentelhet, reagálhat.

A gyerek magánélete

A történetek és képi tartalmak megosztásával a szülők gyakran intim, a gyerek magánéletéhez tartozó információkat is megosztanak a széles nyilvánossággal. Ez pedig nemcsak azért veszélyes, mert komoly bizalmi válságot idézhet elő később a gyerek és a szülő között, hanem azért is, mert ártó szándékú felnőttek és internetes predátorok ezekkel vissza tudnak élni. Ezért azt tanácsoljuk, hogy a gyerekedről csak olyanokkal ossz meg tartalmakat, akik ténylegesen ismerik őt (személyesen és jól, mert mondjuk családtagok vagy közeli barátok). Semmilyen körülmények között ne posztolj olyan tartalmat, ami a gyereket kiszolgáltatott vagy sérülékeny helyzetben mutatja be (meztelenül, félmeztelenül, sírva, szomorúan, dühösen stb.)

Online személyiség

Ma már minden gyerek digitális, ami azt jelenti, hogy az offline személyisége mellett van egy olyan, másik személyisége, ami az internetes profilok és más nyilvánosan elérhető adatok alapján áll össze. Légy felelős szülő, és vigyázz rá, hogy csak olyan tartalmat ossz meg a gyerekedről, amit ő is látott, és amihez beleegyezését adta. Igen, ez azt is jelenti, hogy ha a gyerek nem olyan nagy még, hogy valódi hozzájárulást tudjon adni, akkor nem posztolhatsz róla nyilvánosan. Idén ősszel Gwyneth Paltrowra szólt rá a lánya, hogy „Anya, ezt már megbeszéltük. Semmit nem posztolhatsz a hozzájárulásom nélkül.” Ezután az egyik angol közvélemény-kutató cég 863, 8 és 15 év közötti gyerek bevonásával végzett felmérést a témában, és azt találták, hogy a gyerekek fele azt szeretné, hogy a szüleinek korlátozzák vagy tiltsák meg a róluk való posztolást (s minél idősebbek voltak a gyerekek, annál nagyobb arányban értettek ezzel egyet). Ebből a szempontból mindegy, hogy online vagy offline. A gyerekeknek joguk van arra, hogy a nyilvánosság előtt csak olyan történetek, fotók és videók jelenjenek meg róluk, amihez megfelelő információn alapuló hozzájárulásukat adták.

Menyhért Anna írása. A cikk folytatását a 2019. december 18-án megjelent Gyereklélek magazinban találod!