Hol kapható?
Előfizetek!

Bátor légy, ne tökéletes!

Sok felnőtt nő életét keseríti meg a megfelelési kényszer és a tökéletességre való görcsös törekvés. Hogyan neveld a lányodat, hogy ne gátolja az önkibontakozásában a „jókislány”-szindróma? Reshma Saugani több tízezer nőt tanít programozni. Ő mesélte a TED-előadásában, hogy azt látja, a lányok inkább megsemmisítik próbálkozásaik eredményét, mintsem hogy megmutassák, meddig jutottak. Tökéletes legyen, vagy semmilyen! A vágy a tökéletességre, […]

Sok felnőtt nő életét keseríti meg a megfelelési kényszer és a tökéletességre való görcsös törekvés. Hogyan neveld a lányodat, hogy ne gátolja az önkibontakozásában a „jókislány”-szindróma?

Reshma Saugani több tízezer nőt tanít programozni. Ő mesélte a TED-előadásában, hogy azt látja, a lányok inkább megsemmisítik próbálkozásaik eredményét, mintsem hogy megmutassák, meddig jutottak. Tökéletes legyen, vagy semmilyen! A vágy a tökéletességre, a kutatások szerint, nagyon korán megjelenik a nőkben. Már a 7–10 éves lányok 25%-a azt érzi, hogy a világ hibátlanságot vár tőle.

Nemi sztereotípiák

Ha egy kislány parancsolgat a fél óvodás csoportnak, azt mondjuk rá, „nagyképű”, „főnökösködő”. Ha egy kisfiú parancsolgat, ő „irányító típus”. Ha egy lány csúnyán beszél, az elfogadhatatlan. Ha egy fiú, biztos a bátyjától tanulta. Társadalmunk eltérően ítéli meg a két nem viselkedését. A lányokban mi, szülők, nevelők azt a viselkedési mintát erősítjük meg szavakkal és tettekkel (anélkül, hogy tudatosulna bennünk), amit a társadalom elvár tőlük: empátia, szabálykövetés, tisztelettudás, kedvesség, jószívűség, szelídség stb. Szeretnénk, ha fiúk, lányok egyaránt megtanulnák a társadalmi szabályokat, de előbbieknél  kevésbé vesszük komolyan a kihágásokat. Ezzel szemben a lányokat a kockázatvállalás és a kudarc kerülésére tanítjuk. Más szóval: lányainkat tökéletesnek, fiainkat bátornak neveljük.

A cikk folytatását a 2019. július 9-én megjelent Gyereklélek magazinban találod!