Hol kapható?
Előfizetek!

Instás tinik és a kettős személyiségtudat

A 6 év körüli kislány azon igyekszik, hogy minél jobban behúzza a pocakját a fotózáshoz. Van előtte példa: 16 éves nővére már két éve folyamatosan diétázik, hogy beleférjen a 34-es magas derekú farmerba. Közösen szelfiznek ruhavásárlás közben egy bevásárlóközpont próbafülkéjében, és a vicces szelfi a vékonyka testvérpárról két másodperc múlva már landol is az Instagramon. […]

A 6 év körüli kislány azon igyekszik, hogy minél jobban behúzza a pocakját a fotózáshoz. Van előtte példa: 16 éves nővére már két éve folyamatosan diétázik, hogy beleférjen a 34-es magas derekú farmerba. Közösen szelfiznek ruhavásárlás közben egy bevásárlóközpont próbafülkéjében, és a vicces szelfi a vékonyka testvérpárról két másodperc múlva már landol is az Instagramon.

Non stop támadás

Korábban is nagy mennyiségben zúdult ránk az elérhetetlennek látszó szépség­ideál-kép a televízióból, mozifilmekből, óriásplakátokról vagy magazinokból. Csakhogy rendre véget értek a filmek és a tévéműsorok, félretoltuk a magazint, és utána mással foglalkoztunk. A digitális bennszülöttek azonban már szinte folyamatosan csak a külsőségekre fókuszálnak, és a visszacsatolás akár teljesen szűretlenül is érkezhet bárkitől a testükre, a külsejükre vonatkozóan. A Royal Society for Public Health kutatásából kiderült, hogy a közösségi médiacsatornák közül a fiatalok testképére az Instagramnak van a legrosszabb hatása.

A lájk nem szeretet

Amikor a közösségi média fiatalok önértékelésére gyakorolt hatásáról kérdeztem a Z-generációsokat, meglepően érett véleményeket fogalmaztak meg. A 20 éves Robin szerint brutál magamutogató világban élünk: „Legyen szép a tested és mutasd meg. Ez megy. Nem azzal tündöklünk, hogy mi­lyen nagy gondolataink, világmegváltó terveink vannak… Engem nem zavar amúgy, öltözzön úgy mindenki, ahogy ked­ve tartja. Tegyen ki magáról nyugodtan szexi képeket, de ne csodálkozzon, ha másokban ezek alapján alakul ki róla vélemény. A vágyott lájkok is becsapósak, hiába van valakinek ezer is a posztja alatt, azzal a szeretetet úgysem lehet pótolni.”

A cikk folytatását a 2019. december 18-án megjelent Gyereklélek magazinban találod!