Hol kapható?
Előfizetek!

Meghatározó gyermekévek

Szeretjük azt hinni, hogy valahol a húszas éveinkben kinőttük a gyerekkorunkat. Valójában egész életünkben visszük a csomagot, amelyet otthonról hoztunk, és akinek nincs szerencséje, az köveket is visz abban a csomagban. Gyermekkori történeteink ezerfélék: szépek és csúnyák, vidámak és szomorúak. Egy borzalmas veszekedés a szüleink között, a nagyobb testvérünk gonosz húzásai, a nagyi vigasztaló ölelése, a pecázás apával […]

Szeretjük azt hinni, hogy valahol a húszas éveinkben kinőttük a gyerekkorunkat. Valójában egész életünkben visszük a csomagot, amelyet otthonról hoztunk, és akinek nincs szerencséje, az köveket is visz abban a csomagban.

Gyermekkori történeteink ezerfélék: szépek és csúnyák, vidámak és szomorúak. Egy borzalmas veszekedés a szüleink között, a nagyobb testvérünk gonosz húzásai, a nagyi vigasztaló ölelése, a pecázás apával – bár mindegyik történetünk egyedi, bizonyos gyerekkori hatások mindannyiunkat megérintenek.

Milyen érzelmi sebeket szereztél?

Az ezekkel kapcsolatos ingerekre felnőttként különösen erőteljesen reagálsz. Általában a következő öt dolog valamelyikéről van szó: kritika, túlzott kontroll/túlszabályozottság, az elhanyagoltság érzése, a figyelem, elismertség hiánya vagy az elutasítottság.

Gyerekként a megküzdés primitív szinten működik: a sérülés jó viselkedésre, dühöngésre vagy visszavonulásra sarkall. Bevált megküzdési stratégiánkat aztán magunkkal visszük felnőtt kapcsolatainkba is. Pedig a felnőtt stratégiák lehetnének sokkal árnyaltabbak, így aztán sikeresebbek is. A vitát érett szinten például kérdésekkel, érveléssel, közösen kialakított kompromisszummal érdemes rendezni.

Ha az érzelmi sebeket valamiféle trauma – bántalmazás, súlyos elhanyagoltság, veszteség – okozza, azzal a probléma tovább rétegződik. Trauma esetén ösztönösen kitaláljuk, hogyan fogjuk magunkat a jövőben az ilyen fájdalmakkal szemben megvédeni. Tudat alatt dönthetünk úgy, hogy többé nem kerülünk másokhoz közel, nem bízunk meg és nem csüngünk máson, így többé nem hagyhatnak el.

A cikk folytatását a 2019. július 9-én megjelent Gyereklélek magazinban találod!