Hol kapható?
Előfizetek!

Nem-diéta

Hogyan támogathatod a gyerek diétáját? Olyan ételeket erőltetsz rá, amelyeket nem szeret? Borítékolható a kudarc, a szorongás, a zugevés.

A diéták általában az ellenálláson buknak el. Amikor egy étkezési terv köré építed az életet, az evés biológiai hatásait helyezed előtérbe. Gyermeked mindennapi élete azonban változatos élethelyzetek sorozatából áll, amelyet biológiai, érzelmi és társas-kulturális ritmusok egyszerre szabályoznak. Amikor például nincs ideje enni az iskolai szünetekben, farkaséhesen érkezik haza. Ha hetedik órán felelésre számít, ezért egy falatot nem bír napközben lenyelni, hétvégén viszont családi ünneplésbe csöppen, ott fog mindent bepótolni. Vagyis az étkezéseiben nincs a különféle ritmusok közt összehangoltság. Akaratát olykor felülírják erősebb késztetések, ezért képtelen szabályozni önmagát, nem bír kevesebbet enni.

Az ellenállást feloldhatod, ha megtanítod neki, hogyan tartsa a saját ritmusát, és hogyan étkezhet jól konkrét élethelyzetekben. Ez a „nemdiéta” testsúlycsökkentő módszer lényege.

A cikk folytatását a 2019. február 26-án megjelent Gyereklélek magazinban találod!