Hol kapható?
Előfizetek!

Szégyen és gyalázat

A pszichológia meglepően sokáig nem foglalkozott a szégyen érzésével. Nagyon sokáig, ahhoz képest, mennyire meghatározónak bizonyul identitásunk szempontjából. A szégyen bénító, energetikailag szinte mínuszos érzelem. Önbüntetést, szorongást, komplexusokat von maga után. Ha mindannyian törölnénk a szótárunkból a megszégyenítő kifejezéseket, ez a világ sokkal szebb hely lehetne...

Stafétabot

Ha a szégyen ilyen pusztítást visz végbe a gyerek lelkében, akkor jó lenne örökre kidobni a nevelési eszköztárunkból, ugye? Az a nehéz ebben, hogy a szégyenkeltés nevelési stratégiáját generációról generációra adjuk tovább. Anyánk azért szégyenített meg minket, mert őt is szégyenkeltéssel nevelték. Mivel belénk ivódott ez a megközelítés, nehezen is ismerjük fel, hol csúszik félre a dolog.

Ne a gyereket, hanem a tettét minősítsd

A kisgyermek még nem képes arra, hogy elkülönítse magát a tetteitől. Bűntudat és szégyen határai egybemosódnak. Ám mérsékelheted a szégyen érzését, ha már ekkor különválasztod a helytelenítendő cselekvést a személytől. Vagyis: nem te vagy rossz, hanem amit csináltál.

A cikk folytatását a 2019. július 9-én megjelent Gyereklélek magazinban találod!